Kolhydrater - Fakta och information om Kolhydrater
Snabba Kolhydrater

De snabba kolydraterna är en av huvudgrupperna av kolhydrater jämte de långsamma kolhydrater.

Varför Snabba Kolhydrater?

Anledningen till att de snabba kolhydraterna kallas just snabba är för att de har korta molekylkedjor av som kroppen lätt och snabbt kan spjälka upp.

Fördelen med snabba kolhydrater

De snabba kolhydraterna kommer främst från socker och finns i sockerrik föda som vitt bröd, läsk och godis.

Trots att de snabba kolhydraterna innehåller mycket socker finns det fördelar med dessa kolhydrater. Att ta snabba kolhydrater om ditt lager av energi börjar ta slut, som t.ex. under lång fysisk ansträngning är inte fel. Dock ska du inte ta snabba kolhydrater för att du är hungrig eftersom en snabb kolhydrat inte ger så stor mättnadskänsla, blodsocker nivåns stiger snabbt vilker gör att mycket insulin utsöndras som gör dig ännu hungrigare.

Nackdelen med att äta snabba kolhydrater

De snabba kolhydraterna har flera nackdelar förutom att sockret ökar risken för karies väsentligt.

Nackdelar med snabba kolhydrater:

  • Snabba dåliga kolhydrater i form av raffinerat och tillsatt socker ökar risken för hjärtinfarkt.
  • Stort intag av dåliga snabba kolhydrater i form av raffinerat socker har också visat sig kunna leda till diabetes typ 2.
  • Snabba kolhydrater höjer blodsockernivån fort och kraftigt vilket öka utsöndringen av insulin. Detta gör att du blir snabbt hungrig igen, vilket påverkar vikten på sikt
  • Eftersom mycket av de snabba kolhydraterna är i form av socker är de skadliga för tänderna.


Rekommendation gällande snabba kolhydrater

Rekommendationen gällande intag av snabba kolhydrater är att ätt max 50 gram av den enklaste formerna av kolhydrater, t.ex. tillsatt socker dagligen. Detta betyder att om du dricker 2 dl läsk så är dagsbehovet uppfyllt och inga kakor, godis eller annan söt föda den dagen.

I vilken mat finns snabba kolhydrater

De snabba kolhydraterna finns i väldigt många typer av föda. Den vanligaste maten eller annat vi stoppar i oss med snabba kolhydrater är: