Kolhydrater - Fakta och information om Kolhydrater
Mineralen Jod

Mineralen - Jod

Jod är en livsnödvändig mineral och ett grundämne. Job används framförallt hos två av våra hormoner trijodotyronin samt tyroxin vilka reglera kroppens ämnesomsättning vilket påverkar bland annat vår tillväxt. Hormonerna bildas i sköldkörteln och vid t.ex. kärnkraftolyckor delas jod ut till befolkningen för att mätta kroppens jodlager så att inte radioaktiv jod kan tas upp i lika hög utsträckning och förorsaka sköldkörtelcancer.

Brist på tillräcklig mängd av mineralen jod var tidigare inga problem men med alla mer färdigmat fri från jod har lider att fler av jodbrist.

Var finns Jod?

Det finns mycket jod i skaldjur, fisk och ägg. Lättast att få i sig mer jod är genom joderat salt och koksalt med jod i. Det livsmedel som ni får i oss mest av den livsnödvändiga minieralen jod från är:

Jodtabletter
 • Fisk - 100 g fisk som torsk och sill ger omkring 150% av RDI jod
 • Skaldjur - 100 g ger mellan 100-400% av det jod du behöver beroende på typ av skaldjur och var skaldjuret kommer ifrån.
 • Ägg - 100 gram ägg ger cirka 80 % av rekommenderat dagligt intag av jod
 • Jodberikat salt, kallas också joderat salt - 100 g ger 3300 % av rekommenderat dagligt intag av jod så det räcker med 3 gram jodsalt
 • Havssalt och Himalayasalt - 100 g ger 2000% av RDI av jod vilket gör att 5 gram täcker hela dagens jodbehov
 • Mjölk
 • Alger och sjögräs som till till sushi
 • Spenat
 • Vitlök

Salt som är jodberiket eller joderat brukar innehålla 50 µg jod för varje gram salt. Rekommendationen till restauranger och producenter av halvfabrikat eller färdigmat är att använda joderat salt.Nyttan med mineralen Jod

Jod är ett livnödvändig mineral som behövs för produktion av två hormoner som bildas i sköldkörteln, T4 - Tyroxin samt T3 - Trijodotyronin. Dessa två hormoner styr bland annat ämnesomsättningen och kroppens tillväxttakt.

Utan tillräckligt med jod kommer sköldskörtelförstoring uppstå, d.v.s. struma. Redan i början på 1900-talet förstod man sambandet mellan >struma och jodbrist vilket ledde till att jodberikat salt började säljas.

För att få i sig tillräckligt med jod bör du äta varierat och använda jodberikat salt, De rekommendationer för dagligt intag av jod, RDI, är:

Jodbrist
 • 150 µg jod för vuxna män och kvinnor
 • 175 µg jod för gravida
 • 200 µg jod för ammande
 • Barn bör få i sig 40-120 µg jod beroende på ålder

Jod styr bland annat ämnesomsättningen indirekt och för lite jod orsakat är direkt farligt. Knappt en tesked med jodberikat salt är allt en människa behöver varje dag. Jod anses också kunna hjälpa kroppen att bli av med tungmetaller.

Jodbrist

Det finns olika sätt att säkerställa att man inte lider brist på job. Ofta behöver du inte ändra kosten utan det räcker med att använda sparsamt med salt så länge det är jodberikat. Trots detta är det vanligt med jodbrist och framförallt hos gravida eller ammande mödrar, kvinnor vid menstruation och hos de som äter mycket snabbmat som pizza eller hamburgare

Jodbrist kan drabba de som äter väldigt lite salt men då är det ännu viktigare att bara använda jodberikat salt och eventuellt jodtabletter. De som inte får i sig tillräckligt med jod kan drabbas av struma. Barn som inte får i sig tillräckligt med jod får påverkad tillväxt och blir småväxta.

Andra symptom på jodbrist är att kroppen går ner på sparlåga, man fryser och får torrt och sprött hår men kan också bli överviktig. Även brist på jod kan leda till lågt blodtryck och lättare mottaglig för infektioner.

Ät varierad kost och använd alltid jodberikat salt är en rekommendation så brukar man klara sig undan jobristen. Gravida och ammande mödrar ska inte ta olika kosttillskott med alger, sjögräs eller jod eftersom detta kan vara skadligt för barnet.För mycket Jod

För mycket Jod är skadligt som vid nivåer över 1000 µg vilket är 6 ggr rekommenderat dagligt intag är det giftig Vid dessa nivåer påverkas sköldkörtelns funktionalitet. För barn kan stor doser jod vara direkt dödligt. Symptom på för mycket jod hos barn kan vara diarré eller förstoppning men också illamående. Störst risk att få i sig för mycket jod är om man saltar maten mycket eller äter mycket alger och sjögäs.